Powered By Blogger

sâmbătă, 7 iulie 2012

Caterina de Medici


Din intamplare am dat peste un nume istoric destul de cunoscut: Caterina de Medici. Desi am cumparat cartea scrisa de Balzac din colectia Adevarul, nu am citit-o inca pana acum. Eu tineam minte de la orele de istorie, nu mai stiu in ce conditii, :)). o parere foarte buna despre aceasta "doamna", chiar aproape considerata martira.(poate din nu-stiu ce poveste). Deci, din curiozitate, am dat search pe google sa vedem ce gasim:
   "   Multă vreme, această regină-mamă a Franţei, care a trăit în secolul al XVI-lea, a fost percepută exclusiv ca intrigantă, autoarea multor crime şi, mai ales, instigatoarea celui mai cumplit masacru din istorie, cunoscut sub denumirea de Noaptea Sfântului Bartolomeu. Dominată de ambiţia de a guverna cu orice preţ, prin intermediul fiilor ei Francisc al II-lea, Carol al IX-lea şi Henric al III-lea, ea a recurs la uneltiri odioase pentru a-şi atinge scopul.
Caterina de Medici s-a născut în 1519 la Florenţa, într-o familie de rang nobil (tatăl ei a fostLorenzo de Medici, duce de Urbino, iar mama sa, o prinţesă franceză, Madeleine de la Tour d’Auvergne). Rămasă orfană de mică, a fost dată în îngrijire la o mănăstire de călugăriţe, unde s-a adâncit în studiul latinii şi al limbii greceşti şi a căpătat o cultură aleasă. Unchiul său, papa Clement al VII-lea, a pus la cale căsătoria ei cu delfinul Franţei încă de la o vârstă fragedă, astfel încât, la 14 ani, Caterina de Medici a intrat în familia Valois, dinastie celebră ai cărei membri au ajuns succesiv la tron.
Viaţa Caterinei Medici la curtea Franţei nu a fost deloc uşoară din cauza originii sale italiene, a presupusei sale sterilităţi şi a rivalităţii cu Diana de Poitiers, amanta en titre a soţului său, Henric al II-lea. Vreme de 10 ani ea s-a temut mereu din cauza poziţiei sociale vulnerabile, câtă vreme nu dădea tronului moştenitori. Din această perioadă datează aplecarea ei spre misterele oculte şi spre vrăjitorie. Deoarece medicii obişnuiţi nu i-au fost de ajutor, a apelat la ghicitori, magicieni şi astrologi în încercarea de a avea copii. Se pare că una din asemenea persoane, pe nume Jean Fernel, i-a găsit leacul potrivit, de vreme ce Caterina a născut 10 copii, dintre care au trăit 7 . Deşi zbuciumul legat de succesiunea monarhică luase sfârşit, destinul ei a fost mereu tumultos datorită epocii tulburi în care i-a fost dat să trăiască.
Henric al II-lea şi Caterina de Medici 
În perioada ascensiunii sale, Caterina şi-a arogat autoritar conducerea casei regale, imediat după moartea primului ei fiu, Francisc al II-lea, care a domnit numai un an, decretând că al doilea fiu va fi rege, sub numele de Carol al IX-lea. Acesta avea să conducă 14 ani, fiind atins şi el de blestemul familiei (copiii de parte bărbătească aveau să fie bolnăvicioşi, atinşi de ftizie sau de scrofule, pierind la vârste tinere). I-a urmat la tron al treilea fiu, Henric al III-lea, care avea să guverneze 15 ani.
Practic, Caterina, în calitate de regină-mamă, a influenţat majoritatea deciziilor, conducând Franţa nu numai din umbră, ca o eminenţă cenuşie, ci la vedere, căci contextul politico-istoric era deosebit de frământat: dispute tot mai frecvente între catolici şi protestanţi, comploturi, trădări care se ţineau lanţ, chiar asasinate şi torturi odioase.
Încercând să fie mediatoare, căsătorindu-şi chiar una dintre fiice, pe Margareta, cu Henric de Navarre, lider hughenot, Caterina de Medici nu a putut stăvili recrudescenţa încleştărilor religioase, care au culminat cu uciderea a numeroşi hughenoti în măcelul din Noaptea Sfantului Bartolomeu din 1572. A ordonat asasinarea celor care îi stăteau în cale (“Cu cât mai mulţi morţi, cu atât mai puţini duşmani” – era deviza ei politică), printre care Coligny, prinţul Conde, Montmorency, de Guise etc.
S-a spus că a reuşit să depăşească toate obstacolele, pentru a se menţine la putere, cu ajutorul magiei negre şi al astrologilor care ar fi sfătuit-o în toate demersurile sale.
Trăind pierderea soţului şi a câtorva copii, ea nu s-a lăsat înfrântă de durere, ci a pus interesele ei de regină-mamă mai presus de sentimentele ei de femeie. Singurul ei ideal a fost coroana Franţei pentru care a dus o politică duplicitară şi plină de compromisuri. Necunoscând fericirea în dragoste, Caterina nu a precupeţit nici un efort pentru a asigura situaţia copiilor rămaşi în viaţă.
După 30 de ani de domnie, la bătrâneţe, ea avea să fie îndepărtată şi izolată de tron chiar de propriul ei fiu, murind în 1589, la vârsta de 70 de ani, mai degrabă de inimă rea."
Din  epitaful care i s-a făcut rezultă clar caracterul acestei suverane:
“Fost-a diavol şi înger ce zace aici
Plină de oprobiu şi plină de slavă
A dat legi bune şi edicte rele
Şi iad şi paradis să-i fie hărăzit!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu